В последните години онкологичните заболявания се превръщат в хронични и е

...
В последните години онкологичните заболявания се превръщат в хронични и е
Коментари Харесай

Доц. Николай Йорданов: Крайно време е да заговорим за качеството на живот на онкоболните -

В последните години онкологичните болести се трансформират в хронични и е извънредно време да стартираме да приказваме освен за преживяемостта на пациентите, а и за качеството им на живот. Това бе безапелационното мнение за ефективността на здравните грижи за болните от рак у нас на доцент Николай Йорданов, член на Управителния съвет на Асоциацията за палиативни грижи* в България.

Той бе един говорителите на конференцията „ Онкологията в България – реалност и потребност от промени ", на която бяха оповестени резултатите от разбора на здравните услуги в бранша в " Индекс на лечебните заведения ". 

" В онкологията най-лесно излиза наяве по кое време заболяването побеждава. Виждаш, че на фона на чудесата от химиотерапия, метастазите нарастват и спираш лекуването при този човек, тъй като няма смисъл – изчерпал си опциите да го лекуваш. Но продължаваш да се грижиш за него – това е комплексността на грижата за онкоболния. Този човек би трябвало да знае, че ние няма да го изоставим, сподели за OFFNews експертът.

Как е уредена грижата за онкоболните в законодателството

Българското законодателство е изрично. Чл. 96 от Закона за здравето споделя, че всеки български жител с нелечимо заболяване има право на палиативни грижи – хора с амиотрофична склероза, с деменция, деца с муковисцидоза и така нататък няма ограничавания по възраст, пол, заболяване, а чл. 97 не разрешава евтаназията на територията на Република България ", посочи доцент Йорданов.

Той изясни, че клиничната пътека " палиативни грижи за терминално заболели "  е 25 дни в границите на 6 месеца, заплащат се по 125 лева дневно, само че единствено за възрастни, децата не са планувани. Според него това е незадоволително. Доцентът даде образец по какъв начин е решен въпросът в други страни:

В Полша няма ограничаване в дните за палиативни грижи, в Унгария имаха 270 дни. Как е решен въпросът там - като пациент получаваш карта, с която ти се поставят 270 дни безвъзмездни палиативни грижи. Схемата е гъвкава: можеш първоначално да използваш три дни и другите да ги запазиш за по-късно. Ползваш, когато имаш потребност, не просто да влезеш да полежиш в болничното заведение. Въпреки че в естествените страни и това се прави, с цел да се помогне на околните. Например Вие се грижите за болен човек в фамилията, само че би трябвало да ви запазим, с цел да продължите да го вършиме, желаете да отидете 5 дни на спа, ние вземаме индивида за 5 дни, грижим се за него, вие си отивате на спа и се връщате възобновени, с цел да поемете грижата за болния си непосредствен с нови сили. Така се прави в естествения свят, безапелационен бе лекарят.

Обезболяването на онкоболните - сериозен проблем

Парите за опазване на здравето порастват, а няма таблетки морфин да вземем за пример, който коства 15 лева на месец. Това е по този начин, тъй като е на ниска цена и не е финансово преференциално на компанията. В същото време Министерство на здравеопазването е абдикирало и не я задължава да внесе. Хората ще умират в болки, коментира експертът.

В началото на тази година компанията снабдител си смени опаковките и тъй като по българското законодателство опаковката би трябвало да е надписана на кирилица и да има две червени линии, в случай че е опиум, и две сини, в случай че е психотропно в-во, системата ни беше оставена без обезболяващи медикаменти в продължение на три месеца ", даде образец той.

" Болката е най-неприятният, най-плашещия признак на онкологичното заболяване. Опиоидите са без конкуренция за лекуване на раковата болежка все още. Чудя се по какъв начин им е чисто финансово преференциално в Малта, където пазарът е доста по-малък, да имат морфин? Защо моята пациент би трябвало да отиде до Гърция, с цел да си купи лекарство за 12 евро, а у нас този медикамент го няма? - Защото е на ниска цена и не е преференциално на фармацевтичните компании да го внасят ", разяснява лекарят и уточни още един проблем: съгласно нашето законодателство, ако родителят отиде да получи обезболяващо лекарство за детето си от Враца да вземем за пример и го заловен служителите на реда, той е наркодилър, нищо че придвижва обезболяващи медикаментите за детето си. Такова е законодателството ", уточни експертът.

" Финалният период в живота на неизлечимо болните от рак може да продължи години, а може да е 12-15 месеца. Вместо да им се предложи добра палиативна грижа, те са оставени на произвола ", констатира доцент Йорданов и обобщи: Всички ще си отидем от този свят. Въпросът е какъв брой ще викаме и какъв брой ще стенем от болежка. За зрелостта на едно общество се съди по това по какъв начин изпраща тези, които го напущат. "

Доц. доктор Николай Йорданов е приключил МУ-Варна. Има компетентност " Анестезиология и интензивно лекуване ". Специализирал е палиативно лекуване, лекуване и надзор на болката във Австрия, Полша и Унгария.

* Палиативните грижи са всеобхватни медицински грижи ориентирани към надзор на признаците изпитвани от болните с онкологични болести по време на тяхното лекуване. Те включват - надзор и лекуване на болката, лекуване на астенията (общата слабост), депресията, задуха, неналичието на вкус и други, а също и оказване на психическа и духовна поддръжка на раково болните и техните фамилии по време на боледуването.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР